Carilah majlis-majlis itu dengan membela orang-orang lemah dan tawakal kepada Allah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن لله عند كل بدعة كيد بها الإسلام وأهله وليا يذب عنه ويتكلم بعلاماته، فاغتنموا تلك المجالس بالذب عن الضعفاء، وتوكلوا على الله وكفى بالله وكيلا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya bagi Allah, pada setiap amalan bidaah yang menipu daya Islam dan umatnya, ada wali yang membela Allah dan berbicara dengan petunjuk-petunjukNya. Oleh itu, carilah majlis-majlis itu dengan membela orang-orang lemah dan tawakal kepada Allah, cukuplah Allah sebagai penolong.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1233, hadis nombor 6285. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أبي هريرة رضي الله عنه مرفوعا: إن لله عند كل بدعة كيد بها الإسلام وأهله وليا يذب عنه ويتكلم بعلاماته، فاغتنموا تلك المجالس بالذب عن الضعفاء، وتوكلوا على الله وكفى بالله وكيلا.
[عق، ((الضعيفة)) (869)].

(Palsu)
Daripada Abi Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesungguhnya bagi Allah, pada setiap amalan bidaah yang menipu daya Islam dan umatnya, ada wali yang membela Allah dan berbicara dengan petunjuk-petunjukNya. Oleh itu, carilah majlis-majlis itu dengan membela orang-orang lemah dan tawakal kepada Allah, cukuplah Allah sebagai penolong.
[Riwayat al-'Uqayli dalam al-Du'afa' al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 869].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.