Cahaya itu menutupi wajah-wajah mereka hinggalah semua makhluk selesai dihisab

TEKS BAHASA ARAB

إن لله عبادا يجلسهم الله يوم القيامة على منابر من نور، ويغشى وجوههم النور، حتى يفرغ من حساب الخلائق.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Allah mempunyai hamba-hamba yang Allah dudukkan mereka pada hari kiamat di atas mimbar-mimbar yang diperbuat daripada cahaya, cahaya itu menutupi wajah-wajah mereka hinggalah semua makhluk selesai dihisab (perhitungan).

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1365, hadis nombor 6959. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي أمامة رضي الله عنه، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إن لله عبادا يجلسهم الله يوم القيامة على منابر من نور، ويغشى وجوههم النور، حتى يفرغ من حساب الخلائق.
[طب، ((الضعيفة)) (5534)]

(Sangat Lemah)
Daripada Abu Umamah RA, katanya: Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya Allah mempunyai hamba-hamba yang Allah dudukkan mereka pada hari kiamat di atas mimbar-mimbar yang diperbuat daripada cahaya, cahaya itu menutupi wajah-wajah mereka hinggalah semua makhluk selesai dihisab (perhitungan).
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Dha'ifah (5534)]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs