Buku-buku catatan amalan yang telah sempurna akan dibawa pada hari kiamat

TEKS BAHASA ARAB

يؤتى يوم القيامة بصحف مختمة، فتنصب بين يدي الله تعالى، فيقول الله تبارك وتعالى: ألقوا هذا واقبلوا هذا! فتقول الملائكة: وعزتك! ما رأينا إلا خيرا! فيقول الله تعالى: إن هذا كان لغير وجهي، وإني لا أقبل من العمل إلا ما ابتغي به وجهي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Buku-buku catatan amalan yang telah sempurna akan dibawa pada hari kiamat, lalu dipersembahkan kepada Allah. Allah berfirman: Balinglah yang ini, dan terimalah yang ini! Lalu malaikat berkata: Demi kemuliaan-Mu, wahai Allah! Tidaklah kami melihatnya melainkan baik. Lalu Allah berfirman: Amalan-amalan ini dahulu dilakukan bukan kerana Aku, dan Aku tidak menerima amalan yang dilakukan melainkan jika ia dilakukan untuk mendapatkan reda-Ku.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2044, hadis nombor 10289. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أنس بن مالك -رضي الله عنه- قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: يؤتى يومَ القيامةِ بصحفٍ مختمةٍ، فتنصب بين يدي اللهِ تعالى، فيقول اللهُ تبارك وتعالى: ألقوا هذا واقبلوا هذا! فتقولُ الملائكةُ: وعزتِك! ما رأينا إلا خيرًا! فيقول اللهُ تعالى: إن هذا كان لغيِر وجهي، وإني لا أقبلُ من العملِ إلا ما ابتُغي به وجهي.
[طس، الأصبهاني، ((الضعيفة)) (5154)]

(Lemah)
Daripada Anas bin Malik RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Buku-buku catatan amalan yang telah sempurna akan dibawa pada hari kiamat, lalu dipersembahkan kepada Allah. Allah berfirman: Balinglah yang ini, dan terimalah yang ini! Lalu malaikat berkata: Demi kemuliaan-Mu, wahai Allah! Tidaklah kami melihatnya melainkan baik. Lalu Allah berfirman: Amalan-amalan ini dahulu dilakukan bukan kerana Aku, dan Aku tidak menerima amalan yang dilakukan melainkan jika ia dilakukan untuk mendapatkan reda-Ku.
[Riwayat al-Tabarani dalam Mu'jam al-Awsat dan al-Asbahani. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5154]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs