Bukit kecil adalah tanah yang tertutup dengan pasir

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الربوة هي الرملة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Bukit kecil adalah tanah yang tertutup dengan pasir.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1470, hadis nombor 7484. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن كريب، قال: ما أدري [عدد] ما حدثنا مرة البهزي، أنه سمع رسول الله – صلى الله عليه وسلم – ذكر أن ((الربوة هي الرملة)).[ ابن جرير،((الضعيفة)) (3654)]

(Lemah)
Daripada Kuraib, berkata: Aku tidak tahu bilangan hadis yang Murrah al-Bahzi RA telah bercerita kepada kami: Bahawa beliau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Bukit kecil adalah tanah yang tertutup dengan pasir.
[Riwayat Ibn Jarir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3654]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.