Berwuduk pada tempat dia kencing, lalu dia ditimpa was-was, maka celalah dirinya sendiri

TEKS BAHASA ARAB

من توضأ في موضع بوله، فأصابه الوسواس؛ فلا يلومن إلا نفسه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang berwuduk pada tempat dia kencing, lalu dia ditimpa was-was, maka celalah dirinya sendiri.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1209, hadis nombor 6154. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبدالله بن عمرو رضي الله عنه مرفوعا: من توضأ في موضع بوله، فأصابه الوسواس؛ فلا يلومن إلا نفسه.
[عد، ((الضعيفة)) (4579)]

(Lemah)
Daripada ‘Abdillah bin ‘Amr secara marfu’: Sesiapa yang berwuduk pada tempat dia kencing, lalu dia ditimpa was-was, maka celalah dirinya sendiri.
[Riwayat Ibn 'Adi. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4579]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs