Berwaspadalah kalian akan pelampauan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

احذروا البغي فإنه ليس من عقوبة هي أحضر من عقوبة البغي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berwaspadalah kalian akan pelampauan, kerana sesungguhnya tiada sebarang hukuman yang lebih segera berbanding hukuman pelampauan.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1980, hadis nombor 9905. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن علي -رضي الله عنه- مرفوعا: ((احذروا البغي فإنه ليس من عقوبة هي أحضر من عقوبة البغي)).
[ابن أبي الدنيا في ((ذم البغي))، ((الضعيفة)) (1871)]

(Sangat Lemah) Daripada ‘Alī RA secara marfū‘ (disandarkan kepada Nabi SAW): Berwaspadalah kalian akan pelampauan, kerana sesungguhnya tiada sebarang hukuman yang lebih segera berbanding hukuman pelampauan.
[Riwayat Ibn Abī al-Dunyā dalam Dham al-Baghy. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 1871]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.