Berwaspada dengan kesalahan orang alim dan tunggulah masa dia kembali

TEKS BAHASA ARAB

اتقوا زلة العالم وانتظروا فيئته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berwaspada dengan kesalahan orang alim dan tunggulah masa dia kembali.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1242, hadis nombor 6334. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن عمرو بن عوف رضي الله عنه مرفوعا: اتقوا زلة العالم وانتظروا فيئته.
[عد، هق، فر، ((الضعيفة)) (1700)]

(Sangat Lemah)
Daripada ‘Amr bin ‘Awf RA secara marfu’: Berwaspada dengan kesalahan orang alim dan tunggulah masa dia kembali.
[Riwayat Ibn 'Adi dalam al-Kamil fi al-Du'afa', al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra, al-Daylami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1700]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs