Berpuasalah dan peliharalah rambut kamu

TEKS BAHASA ARAB

صوموا، ووفروا أشعاركم؛ فإنها مجفرة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berpuasalah, dan peliharalah rambut kamu, kerana sesungguhnya ia adalah pemutus (nafsu) syahwat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1623, hadis nombor 8201. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن الحسن البصري مرسلا: ((صوموا، ووفروا أشعاركم؛ فإنها مجفرة)).[أبو عبيد في ((الغريب))، ((الضعيفة)) (3787)]

(Lemah)
Daripada Hasan al-Basri secara mursal (disandarkan kepada Nabi SAW tanpa perantaraan Sahabat RA): Berpuasalah, dan peliharalah rambut kamu, kerana sesungguhnya ia adalah pemutus (nafsu) syahwat.
[Riwayat Abu ‘Abid dalam al-Gharib. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3787]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs