Berlumba-lumbalah dalam memanah dan tungganglah kuda

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

انتضلوا واركبوا، وأن تنتضلوا أحب إلي. وإن الله – عز وجل – ليدخل بالسهم الواحد ثلاثة الجنة: صانعه؛ محتسب فيه، والممد به، والرامي به. وإن الله – عز وجل – ليدخل بلقمة الخبز، وقبضة التمر، ومثله مما ينتفع به المسكين ثلاثة الجنة: رب البيت الآمر به، والزوجة تصلحه، والخادم الذي يناول المسكين. فقال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: الحمد لله الذي لم ينس خدمنا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berlumba-lumbalah dalam memanah dan tungganglah kuda. Dan berlumba-lumba dalam memanah itu lebih aku sukai. Dan sesungguhnya Allah SWT akan memasukkan tiga golongan ke dalam syurga disebabkan oleh sebatang anak panah: Pembuatnya, pengujinya, yang membantu memasangnya dan yang memanahnya. Dan sesungguhnya Allah SWT akan memasukkan tiga golongan ke dalam syurga dengan hanya sesuap roti, segenggam kurma dan yang sepertinya yang memberi manfaat kepada orang miskin: Pemilik rumah yang menyuruhnya, isteri yang memperbaiki makanan tersebut dan pembantu yang menyerahkan kepada orang miskin (untuk memberikan makanan). Rasulullah SAW bersabda: Segala puji bagi Allah yang tidak melupakan pembantu kami.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 961, hadis nombor 5001. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي هريرة – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: ((انتضلوا واركبوا، وأن تنتضلوا أحب إلي. وإن الله – عز وجل – ليدخل بالسهم الواحد ثلاثة الجنة: صانعه؛ محتسب فيه، والممد به، والرامي به. وإن الله – عز وجل – ليدخل بلقمة الخبز، وقبضة التمر، ومثله مما ينتفع به المسكين ثلاثة الجنة: رب البيت الآمر به، والزوجة تصلحه، والخادم الذي يناول المسكين)). فقال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: ((الحمد لله الذي لم ينس خدمنا)).
[طس، ((الضعيفة)) (7008)].

(Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA berkata, Rasulullah SAW bersabda: Berlumba-lumbalah dalam memanah dan tungganglah kuda. Dan berlumba-lumba dalam memanah itu lebih aku sukai. Dan sesungguhnya Allah SWT akan memasukkan tiga golongan ke dalam syurga disebabkan oleh sebatang anak panah: Pembuatnya, pengujinya, yang membantu memasangnya dan yang memanahnya. Dan sesungguhnya Allah SWT akan memasukkan tiga golongan ke dalam syurga dengan hanya sesuap roti, segenggam kurma dan yang sepertinya yang memberi manfaat kepada orang miskin: Pemilik rumah yang menyuruhnya, isteri yang memperbaiki makanan tersebut dan pembantu yang menyerahkan kepada orang miskin (untuk memberikan makanan). Rasulullah SAW bersabda: Segala puji bagi Allah yang tidak melupakan pembantu kami.
[Riwayat al-Tabrani dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 7008].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs