Beribadahlah selama dua bulan sebelum mati

TEKS BAHASA ARAB

تعبد قبل أن يموت بشهرين واعتزل النساء حتى صار كالحلس البالي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Beribadahlah selama dua bulan sebelum mati, dan ia telah menjauhi isteri-isterinya sehingga menjadi seperti jendela yang kosong.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 954, hadis nombor 4924. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عم سفينة – رضي الله عنه – قال: تعبد قبل أن يموت بشهرين واعتزل النساء حتى صار كالحلس البالي.
[خط، ((الضعيفة))(5716)].

(Munkar)
Diriwayatkan daripada Safinah RA telah berkata: Beribadahlah selama dua bulan sebelum mati, dan ia telah menjauhi isteri-isterinya sehingga menjadi seperti jendela yang kosong.
[Riwayat al-Khatib al-Baghdadi dalam al-Tarikh al-Baghdad. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5716].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs