Barangsiapa yang tidak mampu berniaga, pergilah ke Oman

Please complete the required fields.




TEKS BAHASA ARAB

من تعذرت عليه التجارة؛ فعليه بعمان.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barangsiapa yang tidak mampu berniaga (di suatu tempat), maka dia patut pergi ke Oman.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 622, hadis nombor 3234. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن شرحبيل الجعفي مرفوعا: ((من تعذرت عليه التجارة؛ فعليه بعمان)). [تمام، الخطيب في ((الموضح))، الضياء في ((المنتقى من مسموعاته بمرو))، ((الضعيفة)) (4575)].

(Lemah)
Daripada Syurahbil al-Ju’fi secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): ((Barangsiapa yang tidak mampu berniaga (di suatu tempat), maka dia patut pergi ke Oman.))
[Riwayat Tammam, al-Khatib dalam al-Muwaddhih, al-Dhiya’ dalam al-Muntaqa min Masmuatihi bi Merv. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.4575].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.