Barangsiapa yang mencintai aku maka cintailah Ali

TEKS BAHASA ARAB

من أحبني فليحب عليا ومن أبغض عليا فقد أبغضني ومن أبغضني فقد أبغض الله ومن أبغض الله أدخله النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barangsiapa yang mencintai aku maka cintailah Ali. Barangsiapa yang membenci Ali maka dia telah membenci aku dan barangsiapa yang membenci aku maka dia telah membenci Allah dan barangsiapa yang membenci Allah, maka Allah akan memasukkannya ke dalam neraka.

STATUS

Sanadnya palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh al-Fattanī (m.986 H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Taẓkirah Al-Mawḍū’āt, di halaman 97. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

«مَنْ أَحَبَّنِي فَلْيُحِبَّ عَلِيًّا وَمَنْ أَبْغَضَ عَلِيًّا فَقَدْ أَبْغَضَنِي وَمَنْ أَبْغَضَنِي فَقَدْ أَبْغَضَ اللَّهَ وَمَنْ أبْغض الله أدخلهُ النَّار» قَالَ الْخَطِيب مَوْضُوع الْإِسْنَاد.

“Barangsiapa yang mencintai aku maka cintailah Ali. Barangsiapa yang membenci Ali maka dia telah membenci aku dan barangsiapa yang membenci aku maka dia telah membenci Allah dan barangsiapa yang membenci Allah, maka Allah akan memasukkannya ke dalam neraka.” al-Khatib berkata: Sanad hadith ini adalah palsu.

RUJUKAN

Muḥammad Ṭāhir bin ‘Alī Al-Fattanī. (1343). Taẓkirah Al-Mawḍū’āt. Idārah Al-Ṭibā‘ah Al-Munīrah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs