Barang siapa yang solat dengan (membaca) surah al-Dukhan dalam satu malam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من صلى بسورة {‌الدخان} ‌ليلة؛ بات يستغفر له سبعون ألف ملك حتى يصبح.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang solat dengan (membaca) surah al-Dukhan dalam satu malam, nescaya 1000 malaikat akan bermalam demi memohon keampunan untuknya sehingga pagi.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 582, hadis nombor 2993. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أبي هريرة –رضي الله عنه-، قال: قال صلى الله عليه وسلم: ((من صلى بسورةِ {‌الدخان} ‌ليلة؛ بات يستغفر له سبعون ألف ملك حتى يصبح)). [عد، الأصبهاني، ((الضعيفة)) (6734)]

(Palsu) Daripada Abu Hurairah RA berkata: (Rasulullah) SAW bersabda: Barang siapa yang solat dengan (membaca) surah al-Dukhan dalam satu malam, nescaya 1000 malaikat akan bermalam demi memohon keampunan untuknya sehingga pagi. [Riwayat Ibn ‘Adi dalam kitab al-Kamil fi al-Dhu’afa’, Riwayat al-Asbahani dalam al-Targhib wa al-Tarhib . Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6734]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.