Barang siapa yang senang jika syaitan tidak mendapati makanan dan tempat tidur di sisinya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من سره أن لا يجد الشيطان عنده طعاماً ولا مقيلا؛ فليسلم إذا دخل بيته، وليسم على طعامه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang senang jika syaitan tidak mendapati makanan dan tempat tidur di sisinya, maka berikanlah salam apabila memasuki rumah dan ucapkanlah bismillah pada makanan.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 416-417, hadis nombor 2244. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن سلمان – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله ﷺ: «من سره أن لا يجد الشيطانُ عنده طعامًا ولا مقيلًا؛ فلْيسلِّم إذا دخل بيته، ولْيُسمِّ على طعامه». [طب، «الضعيفة» (5358)].

(Palsu) Daripada Salman RA, beliau berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: "Barang siapa yang senang jika syaitan tidak mendapati makanan dan tempat tidur di sisinya, maka berikanlah salam apabila memasuki rumah dan ucapkanlah bismillah pada makanan". [Diriwayatkan oleh al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5358].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.