Barang siapa yang menunaikan solat duha, berpuasa tiga hari daripada setiap bulan dan tidak meninggalkan solat witir

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من صلى الضحى، وصام ثلاثة أيام من الشهر، ولم يترك الوتر في سفر، ولا حضر؛ كتب له أجر شهيد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang menunaikan solat duha, berpuasa tiga hari daripada setiap bulan dan tidak meninggalkan solat witir semasa bermusafir mahupun bermukim, nescaya dicatat baginya pahala syahid.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 378-379, hadis nombor 2008. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن ابن عمر – رضي الله عنهما -، قال: قال ﷺ: «من صلى الضحى، وصام ثلاثة أيام من الشهر، ولم يترك الوتر في سفر، ولا حضر؛ كتب له أجر شهيد». [طب، «الضعيفة» (6728)].

(Munkar) Daripada Ibn ‘Umar RA, beliau berkata: Baginda ﷺ bersabda: “Barang siapa yang menunaikan solat duha, berpuasa tiga hari daripada setiap bulan dan tidak meninggalkan solat witir semasa bermusafir mahupun bermukim, nescaya dicatat baginya pahala syahid.” [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6728].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.