Barang siapa yang mendatangi seorang dukun lalu dia membenarkan apa yang dikatakannya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من أتى كاهنا، فصدقه بما يقول، فقد برئ مما أُنزل على محمد ﷺ، ومن أتاه غير مصدق له، لم تقبل له صلاة أربعين ليلة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang mendatangi seorang dukun lalu dia membenarkan apa yang dikatakannya, nescaya dia telah melepaskan diri dari apa yang diturunkan kepada Muhammad ﷺ. Manakala barang siapa yang mendatangi dukun itu tanpa membenarkan kata-katanya, nescaya tidak diterima suatu solat baginya selama empat puluh malam.

STATUS

Munkar kerana bahagian kedua

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 377, hadis nombor 2000. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر للفقرة الثانية) عن أنس بن مالك، قال: قال رسول الله ﷺ : «من أتى كاهنا، فصدقه بما يقول، فقد برئ مما أُنزل على محمد ﷺ، ومن أتاه غير مصدق له، لم تقبل له صلاة أربعين ليلة». [طس، «الضعيفة» (5281، 6523، 6555)].

(Munkar Kerana Bahagian Kedua) Daripada Anas bin Malik RA, beliau berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: "Barang siapa yang mendatangi seorang dukun lalu dia membenarkan apa yang dikatakannya, nescaya dia telah melepaskan diri dari apa yang diturunkan kepada Muhammad ﷺ. Manakala barang siapa yang mendatangi dukun itu tanpa membenarkan kata-katanya, nescaya tidak diterima suatu solat baginya selama empat puluh malam". [Riwayat al-Tabarani di dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5281, 6523, 6555].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.