Barang siapa yang memulakan bersalaman dengan saudaranya maka Allah tulis baginya sepuluh kebaikan

TEKS BAHASA ARAB

من بدأ أخاه بالسلام، كتب الله له عشر حسنات، ومن دعا له بظهر الغيب،كتب الله له عشر حسنات.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang memulakan bersalaman dengan saudaranya maka Allah tulis baginya sepuluh kebaikan. Dan Barang siapa yang mendoakannya tanpa pengetahuannya, Allah menulis baginya sepuluh kebaikan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1561, hadis nombor 7907. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أنس-رضي الله عنه-،مرفوعا:((من بدأ أخاه بالسلام، كتب الله له عشر حسنات، ومن دعا له بظهر الغيب،كتب الله له عشر حسنات)).[أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، ابن عساكر، الشجري، ((الضعيفة)) (6310)].

(Lemah) Daripada Anas RA, secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Barang siapa yang memulakan bersalaman dengan saudaranya maka Allah tulis baginya sepuluh kebaikan. Dan Barang siapa yang mendoakannya tanpa pengetahuannya, Allah menulis baginya sepuluh kebaikan. Anas berkata: "Jika suatu pokok itu terbelah di antara kami dalam perjalanan maka kami akan berjumpa dengan selamat". [Diriwayatkan oleh Abu Nu’aim dalam Kitab Akhbar Asbahan, Ibn Asakir, dan Al-Shajari. Lihat Silsilah al-Daifah no.6310].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs