Barang siapa yang melihat satu perjanjian lalu berkata: Segala puji bagi Tuhan yang telah mengurniakanku dengan Islam dan al-Quran serta Muhammad SAW

TEKS BAHASA ARAB

من رأى معاهدا فقال: الحمد لله الذي فضلني عليك بالإسلام وبالقرآن وبمحمد صلى الله عليه وسلم؛ لم يجمع الله بينه وبينه في النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang melihat satu perjanjian lalu berkata: Segala puji bagi Tuhan yang telah mengurniakanku dengan Islam dan al-Quran serta Muhammad SAW, maka Allah tidak akan menyatukan antaranya dan antara yang lain dalam neraka.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1562, hadis nombor 7909. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أنس-رضي الله عنه-،مرفوعا:((من رأى معاهدا فقال: الحمد لله الذي فضلني عليك بالإسلام وبالقرآن وبمحمد صلى الله عليه وسلم؛ لم يجمع الله بينه وبينه في النار)). [الخليلي في((الإرشاد))،((الضعيفة)) (6132)].

(Palsu) Daripada Anas RA, secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Barang siapa yang melihat satu perjanjian lalu berkata: Segala puji bagi Tuhan yang telah mengurniakanku dengan Islam dan al-Quran serta Muhammad SAW, maka Allah tidak akan menyatukan antaranya dan antara yang lain dalam neraka. [Diriwayatkan oleh Al-Khalili dalam Kitab Al-Irsyad, lihat Silsilah al-Daifah, no.6132].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs