Barang siapa yang dikurniakan cahaya mata lelaki

TEKS BAHASA ARAB

من ولد له مولود، فسماه محمدا تبركا به، كان هو ومولوده في الجنة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang dikurniakan cahaya mata lelaki, lalu dia menamakannya Muhammad untuk mengambil keberkatan (dari nama itu), nescaya dia dan anaknya akan berada di dalam syurga.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 914, hadis nombor 4675. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أبي أمامة -رضي الله عنه- مرفوعا: ((من ولد له مولود، فسماه محمدا تبركا به، كان هو ومولوده في الجنة)).
[ابن بكير في ((فضل من اسمه محمد أو أحمد))، ابن الجوزي، ((الضعيفة)) (171)].

(Palsu)
Diriwayatkan daripada Abu Umamah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Barang siapa yang dikurniakan cahaya mata lelaki, lalu dia menamakannya Muhammad untuk mengambil keberkatan (dari nama itu), nescaya dia dan anaknya akan berada di dalam syurga.
[Riwayat Ibn Bukair dalam Fadhl man Ismuhu Muhammad aw Ahmad, dan Ibn al-Jawzi dalam al-Mawdu’at. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 171].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs