Barang siapa yang berpuasa pada hari Rabu dan Khamis, akan ditulis baginya pelepasan (bebas) daripada api neraka

TEKS BAHASA ARAB

من صام يوم الأربعاء والخميس كتب له براءة من النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang berpuasa pada hari Rabu dan Khamis, akan ditulis baginya pelepasan (bebas) daripada api neraka.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1129, hadis nombor 5690. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عباس رضي الله عنهما مرفوعا: «من صام يوم الأربعاء والخميس كتب له براءة من النار». [ع، ((الضعيفة)) (480)]

(Terlalu lemah) Daripada Ibn Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada sahabat): “Barang siapa yang berpuasa pada hari Rabu dan Khamis, akan ditulis baginya pelepasan (bebas) daripada api neraka.”
[Diriwayatkan oleh Abu Ya’la dalam Musnad Abi Ya’la. Lihat Silsilah al-Dha’ifah, no. 480].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs