Barang siapa meninggalkan saf pertama

TEKS BAHASA ARAB

من ترك الصف الأول مخافة أن يؤذي أحداً؛ أضعف الله له أجر الصف الأول.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa meninggalkan saf pertama kerana khuatir dia akan mengganggu seseorang, Allah gandakan baginya pahala saf pertama.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 311, hadis nombor 1641. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat ringkas tentang hadis Abdullah bin Abbas RA ini yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عباس –رضي الله عنهما-، مرفوعاً: ((من ترك الصف الأول مخافة أن يؤذي أحداً؛ أضعف الله له أجر الصف الأول)).
[ طس، ((الضعيفة)) (5046) ].

(Palsu) Dari Ibn ‘Abbas RA, secara marfu‘ (disandarkan kepada Nabi SAW): Barang siapa meninggalkan saf pertama kerana khuatir dia akan mengganggu seseorang, Allah gandakan baginya pahala saf pertama.
[Diriwayatkan oleh al-Tabarani dalam Kitab al-Mu‘jam al-Awsat, lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5046].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs