Bahawa Nabi SAW apabila mengkhatamkan al-Quran, Baginda memuji Allah dengan puji-pujian dalam keadaan berdiri

Please complete the required fields.




TEKS BAHASA ARAB

كان إذا ختم القرآن؛ حمد الله بمحامد وهو قائم، ثم يقول: الحمد لله رب العالمين، و الحمد لله الذي خلق السماوات والأرض وجعل الظلمات والنور ثم الذين كفروا بربهم يعدلون، لا إله إلا الله، وكذب العادلون بالله وضلوا ضلالا بعيدا، لا إله إلا الله، وكذب المشركون بالله من العرب والمجوس واليهود والنصارى والصابئين، ومن ادعى لله ولدا أو صاحبة أو ندا، أو شبها أو مثلا أو عدلا؛ فأنت ربنا أعظم من أن تتخذ شريكا فيما خلقت..) الحديث بطوله ، وفي آخره: (ثم إذا افتتح القرآن؛ قال مثل هذا، ولكن ليس أحد يطيق ما كان نبي الله يطيق.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Bahawa Nabi SAW apabila mengkhatamkan al-Quran, Baginda memuji Allah dengan puji-pujian dalam keadaan berdiri. Kemudian Baginda membaca: “Segala puji bagi Allah.” dan: “Segala puji tertentu bagi Allah yang menciptakan langit dan bumi dan menjadikan gelap dan terang; dalam pada itu pun, orang-orang kafir menyamakan (sesuatu yang lain) dengan tuhan mereka.” [al-An’am: 1] Tiada Tuhan melainkan Allah, dan orang yang adil telah berdusta dengan Allah, dan sesatlah mereka dengan kesesatan yang jauh. Tiada Tuhan melainkan Allah, telah berdusta orang mensyirikkan Allah daripada arab, majus, yahudi, kristian, Sabi’in dan sesiapa yang mendakwa bagi Allah itu ada anak, teman, sekutu, atau yang sepertiNya, atau yang sama dengannya. Kamu adalah Tuhan kami yang Maha Agung dan tidak selayaknya (bagi Engkau) mengambil sekutu daripada apa yang Engkau ciptakan… (hadith dengan panjangnya) Dan di akhirnya: Apabila baginda membuka (mula membaca) al-Quran, baginda mengatakan seperti in juga, akan tetapi tiada seorang pun yang mampu (melakukan) seperti apa yang nabi Allah mampu (lakukan).”

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1557, hadis nombor 7891. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أبي جعفر، قال: كان علي بن حسين يذكر عن النبي صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أنه كان إذا ختم القرآن؛ حَمِدَ اللهَ بِمَحَامِدَ وهو قائمٌ، ثم يقولُ: ((الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ، {الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَجَعَلَ الظُّلُمَاتِ وَالنُّورَ ثُمَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِرَبِّهِمْ يَعْدِلُونَ} ، لَا إِلَهَ إِلَّا الله، وكذب العادلون بالله وضلوا ضلالاً بعيداًً، لَا إِلَهَ إِلَّا الله، وكذب المشركون بالله من العرب والمجوس واليهود والنصارى والصابئين، ومن ادعى لله ولداً أو صاحبة أو نداً، أو شبهاً أو مثلاً أو سميا أو عدلاً؛ فأنت ربنا أعظم من أن تتخذ شريكاً فيما خَلَقْتَ … )) الحديث بطوله، وفي آخره: ((ثم إذا افتتح القرآن؛ قال مثل هذا، ولكن ليس أحد يُطيقُ ما كان نبيَ اللهِ يطيق)) [هب، ((الضعيفة)) (6135)]

(Palsu)
Daripada Abu Ja’far berkata: Ali bin Husain pernah menukilkan daripada Nabi SAW: Bahawa Nabi SAW apabila mengkhatamkan al-Quran, Baginda memuji Allah dengan puji-pujian dalam keadaan berdiri. Kemudian Baginda membaca: “Segala puji bagi Allah.” dan: “Segala puji tertentu bagi Allah yang menciptakan langit dan bumi dan menjadikan gelap dan terang; dalam pada itu pun, orang-orang kafir menyamakan (sesuatu yang lain) dengan tuhan mereka.” [al-An’am: 1] Tiada Tuhan melainkan Allah, dan orang yang adil telah berdusta dengan Allah, dan sesatlah mereka dengan kesesatan yang jauh. Tiada Tuhan melainkan Allah, telah berdusta orang mensyirikkan Allah daripada arab, majus, yahudi, kristian, Sabi’in dan sesiapa yang mendakwa bagi Allah itu ada anak, teman, sekutu, atau yang sepertiNya, atau yang sama dengannya. Kamu adalah Tuhan kami yang Maha Agung dan tidak selayaknya (bagi Engkau) mengambil sekutu daripada apa yang Engkau ciptakan… (hadith dengan panjangnya) Dan di akhirnya: Apabila baginda membuka (mula membaca) al-Quran, baginda mengatakan seperti in juga, akan tetapi tiada seorang pun yang mampu (melakukan) seperti apa yang nabi Allah mampu (lakukan).”
[Riwayat al-Baihaqi dalam Shu’ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6135]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.