Baginya apa yang terdapat dalam perutnya dan air yang tersisa adalah untuk kita, ia suci

TEKS BAHASA ARAB

لها ما في بطونها، وما بقي فهو لنا طهور.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginya apa yang terdapat dalam perutnya dan air yang tersisa adalah untuk kita, ia suci.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1199, hadis nombor 6084. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي سعيد الخدري رضي الله عنه، أن رسول الله صلى الله عليه وسلم سئل عن الحياض التي تكون بين مكة والمدينة، فقالوا: يا رسول الله! يردها السباع والكلاب؟ فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: لها ما في بطونها، وما بقي فهو لنا طهور.
[هـ، الطحاوي في ((مشكل الآثار))، هق، ((الضعيفة)) (1609)]

(Lemah)
Daripada Abi Sa’id al-Khudri RA bahawa Rasulullah SAW pernah ditanya berkenaan kolam-kolam yang terdapat antara Makkah dan Madinah, mereka bertanya: Wahai Rasulullah! Binatang-binatang buas dan anjing mengunjunginya? Lalu Rasulullah SAW bersabda: Baginya apa yang terdapat dalam perutnya dan air yang tersisa adalah untuk kita, ia suci.
[Riwayat Ibn Majah, al-Tahawi dalam Mushkil al-Athar dan al-Baihaqi. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1609]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs