Baginda SAW menunaikan solat sunat empat rakaat sebelum Jumaat

TEKS BAHASA ARAB

كان يصلي قبل الجمعة أربعا وبعدها أربعا يجعل التسليم في آخرهن ركعة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda SAW menunaikan solat sunat empat rakaat sebelum Jumaat dengan satu salam, dan empat rakaat selepas Jumaat dengan satu salam.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1067, hadis nombor 5443. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن علي رضي الله عنه قال: كان يصلي قبل الجمعة أربعًا وبعدها أربعًا يجعل التسليم في آخرهن ركعة. [ابن حبان في الثقات، طس، الضعيفة (5290)]

(Munkar) Daripada ‘Ali RA, beliau menceritakan: Baginda SAW menunaikan solat sunat empat rakaat sebelum Jumaat dengan satu salam, dan empat rakaat selepas Jumaat dengan satu salam. [Riwayat Ibn Hibban dalam al-Thiqat dan al-Tabarani dalam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Dha'ifah (5290)]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs