Baginda SAW melarang daripada mencukur rambut di leher kecuali untuk berbekam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

نهى عن حلق القفا إلا للحجامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda SAW melarang daripada mencukur rambut di leher kecuali untuk berbekam.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1181, hadis nombor 5982. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عمر بن الخطاب – رضي الله عنه -، قال: ((نهى عن حلق القفا إلا للحجامة)). [طس، عد، أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، ((الضعيفة)) (3496، 4727)]

(Lemah) Daripada ‘Umar al-Khattab RA, telah berkata: Baginda SAW melarang daripada mencukur rambut di leher kecuali untuk berbekam. [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat, Abu Ya’la dalam Musnadnya, dan Abu Nu’aim dalam Akhbar al-Asbahan. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4727]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.