Baginda SAW kerap mengenakan celak ithmid dalam keadaan Baginda berpuasa

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان يكتحل بإثمد وهو صائم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda SAW kerap mengenakan celak ithmid dalam keadaan Baginda berpuasa.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1046, hadis nombor 5348. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي رافع رضي الله عنه قال: كان يكتحل بإثمد وهو صائم. [ابن خزيمة، الضعيفة (1541)]

[Lemah] Daripada Abu Rafi‘ RAra, beliau berkata, Baginda SAW kerap mengenakan celak ithmid dalam keadaan Baginda berpuasa. [Riwayat Ibn Khuzaimah dalam al-Sahih. Lihat Silsilah; al-Da‘ifah, no. 1541]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.