Baginda SAW kebiasaannya apabila dibawakan susu, Baginda bersabda: Satu keberkatan atau dua keberkatan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان إذا أتي بلبن، قال: ((بركة أو بركتان)).

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda SAW kebiasaannya apabila dibawakan susu, Baginda bersabda: Satu keberkatan atau dua keberkatan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1477, hadis nombor 7532. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عائشة – رضي الله عنها – قالت: كان إذا أتي بلبن، قال: ((بركة أو بركتان)). [ه، حم، ((الضعيفة)) (4164)]

(Lemah)
Daripada ‘Aishah RA, katanya: Baginda SAW kebiasaannya apabila dibawakan susu, Baginda bersabda: Satu keberkatan atau dua keberkatan.
[Riwayat Ibn Majah dan Imam Ahmad dalam Musnadnya. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4164]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.