Baginda SAW berwuduk, lalu baginda menyapu bahagian paling bawah khuf dan bahagian atas

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

توضأ صلى الله عليه وسلم، فمسح أسفل الخف وأعلاه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda SAW berwuduk, lalu baginda menyapu bahagian paling bawah khuf dan bahagian atas.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1217, hadis nombor 6199. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بزيادة (الأسفل))
عن المغيرة رضي الله عنه، قال: توضأ صلى الله عليه وسلم، فمسح أسفل الخف وأعلاه.
[حم، د، ت، هـ، ابن الجارود، الطبراني في ((مسند الشاميين))، قط، هق، طب، ((الضعيفة)) (5553)]

(Munkar dengan penambahan "Bahagian paling bawah")
Daripada al-Mughirah RA, katanya: Baginda SAW berwuduk, lalu baginda menyapu bahagian paling bawah khuf dan bahagian atas.
[Riwayat Ahmad dalam al-Musnad, Abu Dawud, al-Tirmizi, Ibn Majah, Ibn al-Jarud, al-Tabarani dalam Musnad al-Shamiyyin, al-Daraqutni, al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra dan al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5553]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.