Baginda SAW apabila melihat bulan sabit, Baginda membaca: Allah Maha Besar, Segala puji bagi Allah, Tidak ada upaya dan kekuatan melainkan dengan izin Allah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان ﷺ إذا رأى الهلال، قال: الله أكبر، الحمد لله، لا حول ولا قوة إلا بالله، اللهم! إني أسألك خير هذا الشهر، وأعوذ بك من شر القدر، ومن سوء الحشر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda SAW apabila melihat bulan sabit, Baginda membaca: Allah Maha Besar, Segala puji bagi Allah, Tidak ada upaya dan kekuatan melainkan dengan izin Allah. Ya Allah! Sesungguhnya aku meminta kepadaMu kebaikan bulan ini dan aku berlindung kepadaMu daripada keburukan takdir dan keburukan hari Perhimpunan.

STATUS

Sanadnya Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1460, hadis nombor 7428. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف الإسناد) عن عبادة بن الصامت – رضي الله عنه -، قال: ((كان ﷺ إذا رأى الهلال، قال: الله أكبر، الحمد لله، لا حول ولا قوة إلا بالله، اللهم! إني أسألك خير هذا الشهر، وأعوذ بك من شر القدر، ومن سوء الحشر)). [حم، ((الضعيفة)) (3502)]

(Lemah Sanadnya)
Daripada ‘Ubadah bin al-Samit RA, katanya: Baginda SAW apabila melihat bulan sabit, Baginda membaca: Allah Maha Besar, Segala puji bagi Allah, Tidak ada upaya dan kekuatan melainkan dengan izin Allah. Ya Allah! Sesungguhnya aku meminta kepadaMu kebaikan bulan ini dan aku berlindung kepadaMu daripada keburukan takdir dan keburukan hari Perhimpunan.
[Riwayat Ahmad bin Hanbal dalam Musnadnya. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3502]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.