Baginda mencukur bulu kemaluan menggunakan tangan baginda sendiri

TEKS BAHASA ARAB

كان إذا اطلى حلق عانته بيده.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda apabila melumurkan, baginda mencukur bulu kemaluan menggunakan tangan baginda sendiri.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1206 – 1207, hadis nombor 6136. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن منصور مرفوعاً: كان إذا اطلى حلق عانته بيده.
[ابن سعد، أبو القاسم المؤذن في ((نسخة أبي مسهر))، ((الضعيفة)) (4174)]

(Lemah)
Daripada Mansur secara marfu’: Baginda apabila melumurkan, baginda mencukur bulu kemaluan menggunakan tangan baginda sendiri.
[Riwayat Ibn Sa'd, Abu al-Qasim al-Muzzin dalam Nuskhah Abi Mushir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4174]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs