Baginda melarang (makan) daripada sembelihan orang Majusi, tangkapan buruan anjingnya dan burungnya

TEKS BAHASA ARAB

نهى عن ذبيحة المجوسي، وصيد كلبه وطائره.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda melarang (makan) daripada sembelihan orang Majusi, tangkapan buruan anjingnya dan burungnya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 395, hadis nombor 2110. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن جابر – رضي الله عنه -، قال: «نهى عن ذبيحة المجوسي، وصيد كلبه وطائره». [قط، «الضعيفة» (2352)].

(Lemah) Daripada Jabir RA, beliau berkata: "Baginda melarang (makan) daripada sembelihan orang Majusi, tangkapan buruan anjingnya dan burungnya". [Riwayat al-Daraqutni dalam ‘Ilalnya. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2352].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs