Baginda melarang daripada memakan makanan yang panas sehinggalah ia reda

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

نهى عن أكل الطعام الحار حتى يسكن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda melarang daripada memakan makanan yang panas sehinggalah ia reda.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 418, hadis nombor 2251. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جداً) عن صهيب – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله ﷺ: «نهى عن أكل الطعام الحار حتى يسكن». [هب، «الضعيفة» (5230)].

(Sangat Lemah) Daripada Suhaib RA, beliau berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: "Baginda melarang daripada memakan makanan yang panas sehinggalah ia reda". [Diriwayatkan oleh al-Bayhaqi dalam Syu’ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5230].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.