Baginda apabila keluar daripada tempat buang air besar

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان إذا خرج من الغائط قال: ((الحمد لله الذي أحسن إلي في أوله، وآخره)).

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda apabila keluar daripada tempat buang air besar, Baginda membaca: Segala puji bagi Allah yang telah berbuat ihsan kepadaku pada awal membuang air hingga akhirnya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1479, hadis nombor 7541. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أنس بن مالك – رضي الله عنه -، قال: كان إذا خرج من الغائط قال: ((الحمد لله الذي أحسن إلي في أوله، وآخره)). [ابن السني، ((الضعيفة)) (4197)]

(Palsu)
Daripada Anas bin Malik RA, katanya: Baginda apabila keluar daripada tempat buang air besar, Baginda membaca: Segala puji bagi Allah yang telah berbuat ihsan kepadaku pada awal membuang air hingga akhirnya.
[Riwayat Ibn al-Sunni. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4197]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.