Baginda ada bekas makanan daripada Sa’ad bin ‘Ubadah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كانت له كل ليلة من سعد بن عبادة صحفة، فكان يخطب النساء ويقول: لك كذا وكذا، وجفنة سعد تدور معي إليك كلما درت.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Baginda ada bekas makanan daripada Sa’ad bin ‘Ubadah pada setiap malam. Baginda akan berbicara dengan wanita dan berkata: Untuk kamu begini dan begini dan bekas roti Sa’ad akan datang bersama aku kepada kamu setiap kali aku pergi.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1912 hadis nombor 9599. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن سهل رضي الله عنه قال: كانت له كل ليلة من سعد بن عبادة صحفة، فكان يخطب النساء ويقول: لك كذا وكذا، وجفنة سعد تدور معي إليك كلما درت.
[طب، ((الضعيفة)) (5931)]

(Lemah)
Daripada Sahl RA, beliau berkata: Baginda ada bekas makanan daripada Sa’ad bin ‘Ubadah pada setiap malam. Baginda akan berbicara dengan wanita dan berkata: Untuk kamu begini dan begini dan bekas roti Sa’ad akan datang bersama aku kepada kamu setiap kali aku pergi.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5931]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.