Bagi setiap pintu kebaikan itu ada pintu dari pintu-pintu syurga

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لكل باب من أبوب البر باب من أبوب الجنة، وإن باب الصوم يدعى ‌الريان.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Bagi setiap pintu kebaikan itu ada pintu dari pintu-pintu syurga. Sesungguhnya pintu bagi puasa disebut sebagai al-Rayyan.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 683, hadis nombor 3513. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا اللفظ) عن سهل بن سعد -رضي الله عنه- قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((لكل باب من أبوب البر باب من أبوب الجنة، وإن باب الصوم يدعى ‌الريان)). [طب، ((الضعيفة)) (5939)]

(Munkar dengan lafaz ini) Daripada Sahl bin Sa’d RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Bagi setiap pintu kebaikan itu ada pintu dari pintu-pintu syurga. Sesungguhnya pintu bagi puasa disebut sebagai al-Rayyan.” [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5939]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.