Bacalah al-Fatihah dan satu surah lain sebelum tidur

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا أخذ أحدكم مضجعه، فليقرأ بأم الكتاب وسورة، فإن الله يوكل به ملكا يهب معه إذا هب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila seseorang kamu menyediakan tempat tidurnya, maka bacalah al-Fatihah dan satu surah lain, kerana Allah akan menghantar untuknya satu malaikat yang akan bangun bersamanya apabila dia bangun.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1424, hadis nombor 7229. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن شداد بن أوس رضي الله عنه مرفزعا: إذا أخذ أحدكم مضجعه، فليقرأ بأم الكتاب وسورة، فإن الله يوكل به ملكا يهب معه إذا هب.
[ابن عساكر، ((الضعيفة)) (1537)]

(Lemah)
Daripada Shaddad bin Aws RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Apabila seseorang kamu menyediakan tempat tidurnya, maka bacalah al-Fatihah dan satu surah lain, kerana Allah akan menghantar untuknya satu malaikat yang akan bangun bersamanya apabila dia bangun.
[Riwayat Ibn 'Asakir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1537]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.