Ayat al-'Izz (kemuliaan) dalam al-Quran

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

آية العز: {وقل الحمد لله الذي لم يتخذ ولدا…} الآية.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ayat al-‘Izz (kemuliaan) adalah: {Dan ucapkanlah segala puji bagi Allah yang tidak memiliki anak…} [Surah al-Isra' ayat 111].

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1421, hadis nombor 7218. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن سهل بن معاذ عن أبيه رضي الله عنه مرفوعا: آية العز: {وقل الحمد لله الذي لم يتخذ ولدا…} الآية.
[حم، الواحدي في ((تفسيره))، ((الضعيفة)) (1547)]

(Lemah)
Daripada Sahl bin Mu’az daripada ayahnya RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Ayat al-‘Izz (kemuliaan) adalah: {Dan ucapkanlah segala puji bagi Allah yang tidak memiliki anak…} [Surah al-Isra' ayat 111].
[Riwayat Ahmad dalam al-Musnad, dan al-Wahidi dalam Tafsir beliau. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1547]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.