Asas agama adalah nasihat

TEKS BAHASA ARAB

رأس الدين النصيحة، قلنا: لمن يا رسول الله؟ قال: لله، ولدينه، ولأئمة المسلمين، وللمسلمين عامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Asas agama adalah nasihat. Kami bertanya: Kerana siapa, wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Kerana Allah, agama-Nya, para imam umat Islam dan umat Islam secara keseluruhannya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1998, hadis nombor 10019. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ثوبان -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله ﷺ: رأس الدين النصيحة، قلنا: لمن يا رسول الله؟ قال: لله، ولدينه، ولأئمة المسلمين، وللمسلمين عامة.
[بخ، ابن أبي عاصم، الثقفي في ((الثقفيات))، الروياني، ((الضعيفة)) (2175)]

(Lemah)
Daripada Tsauban RA beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: Asas agama adalah nasihat. Kami bertanya: Kerana siapa, wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Kerana Allah, agama-Nya, para imam umat Islam dan umat Islam secara keseluruhannya.
[Riwayat al-Bukhari dalam al-Tarikh al-Kabir, Ibn Abu Asim, al-Thaqafi dalam al-Thaqafiyat dan al-Ruyani. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2175]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs