Apakah barang-barang kehilangan orang-orang beriman?

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

احبسوا على المؤمنين ضالتهم، قالوا: وما ضالة المؤمنين؟ قال: العلم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tahanlah untuk orang-orang beriman barang-barang kehilangan mereka. Mereka bertanya: Apakah barang-barang kehilangan orang-orang beriman? Baginda menjawab: Ilmu.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1233, hadis nombor 6280. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أنس رضي الله عنه مرفوعا: احبسوا على المؤمنين ضالتهم، قالوا: وما ضالة المؤمنين؟ قال: العلم.
[فر، عفيف الدين أبو المعالي في ((فضل العلم))، ((الضعيفة)) (821)].

(Palsu)
Daripada Anas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tahanlah untuk orang-orang beriman barang-barang kehilangan mereka. Mereka bertanya: Apakah barang-barang kehilangan orang-orang beriman? Baginda menjawab: Ilmu.
[Riwayat al-Dailami dalam Musnad al-Firdaws, 'Afif al-Din Abu al-Ma'ani dalam Fadl al-'Ilm. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 821].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.