Apakah amalan yang paling mulia? "Pekerjaan yang dilakukan dengan tangannya sendiri"

TEKS BAHASA ARAB

أي الأعمال ‌أزكى؟ قال: ((أزكى الأعمال كسب المرء بيديه)).

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apakah amalan yang paling mulia? Baginda menjawab: ((Pekerjaan yang dilakukan dengan tangannya sendiri.))

STATUS

Batil dengan lafaz ini

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 606, hadis nombor 3139. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل بهذا اللفظ) عن علي – رضي الله عنه – سئل رسول الله صلى الله عليه وسلم: أي الأعمال ‌أزكى؟ قال: ((أزكى الأعمال كسب المرء بيديه)). [عد، ((الضعيفة)) (2745)].

(Batil dengan lafaz ini)
Daripada Ali RA bertanya kepada Rasulullah SAW: “Apakah amalan yang paling mulia?” Baginda menjawab: ((Pekerjaan yang dilakukan dengan tangannya sendiri.))
[Riwayat Ibn Adi dalam al-Kamil fi al-Dhu’afa’. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2745].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs