Apabila seseorang itu mahu mengambil sesuatu dari saudaranya

TEKS BAHASA ARAB

إذا تناول أحدكم عن أخيه شيئا فليره إياه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila seseorang itu mahu mengambil sesuatu dari saudaranya, maka tunjukkanlah ia kepadanya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1101, hadis nombor 5579. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن شهاب قال: كان رجل لا يزال يتناول عن وجه النبي صلى الله عليه وسلم الشيء، فكأن ذلك آذى رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال النبي صلى الله عليه وسلم: إذا تناول أحدُكم عن أخيه شيئًا فلْيُره إيَّاه. [أبو داود في المراسيل، الضعيفة (6982)].

(Lemah) Daripada Ibn Syihab, beliau berkata: Seorang lelaki sentiasa berusaha untuk mengambil sesuatu dari wajah Nabi SAW, ia menampakkan seolah-olah menyakiti Rasulullah SAW. Nabi SAW berkata: Apabila seseorang itu mahu mengambil sesuatu dari saudaranya, maka tunjukkanlah ia kepadanya. [Riwayat Abu Dawud dalam al-Marasil. Lihat Silsilah al-Dha‘ifah, no. 6982].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs