Apabila salah seseorang daripada mahu kamu keluar bermusafir, maka ucaplah selamat tinggal

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا خرج أحدكم إلى سفر، ‌فليودع إخوانه، فإن الله جاعل له في دعائهم البركة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila salah seseorang daripada mahu kamu keluar bermusafir, maka ucaplah selamat tinggal kepada saudara-maranya kerana sesungguhnya Allah menjadikan dalam doa-doa mereka itu ada keberkatan.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 981, hadis nombor 5060. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن زيد بن أرقم – رضي الله عنه – مرفوعا: ((إذا خرج أحدكم إلى سفر، ‌فليودع إخوانه، فإن الله جاعل له في دعائهم البركة)). [الأصم في ((حديثه))، فر، ابن عساكر، ابن قدامة في ((المتاحابين في الله))، ((الضعيفة)) (1623)]

(Palsu) Daripada Zaid bin Arqam RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Apabila salah seseorang daripada mahu kamu keluar bermusafir, maka ucaplah selamat tinggal kepada saudara-maranya kerana sesungguhnya Allah menjadikan dalam doa-doa mereka itu ada keberkatan. [Riwayat al-Asim dalam al-Hadis, al-Daylami dalam al-Firdaws, Ibn Asakir, dan Ibn Qudamah dalam al-Mutahabbin Fillah. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no.1623]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.