Apabila kalian meminum air, maka minumlah ia dengan menghisap dan jangan meminumnya dengan meneguk

TEKS BAHASA ARAB

إذا شربتم الماء فاشربوه مصا، ولا تشربوه عبا، فإن العب يورث الكباد. يعني داء الكبد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila kalian meminum air, maka minumlah ia dengan menghisap dan jangan meminumnya dengan meneguk. Kerana tegukan itu menyebabkan al-Kubad. Iaitu penyakit (organ) hati.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 395, hadis nombor 2107. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن علي – رضي الله عنه – مرفوعا: «إذا شربتم الماء فاشربوه مصا، ولا تشربوه عبا، فإن العب يورث الكباد. يعني داء الكبد». [فر، «الضعيفة» (2323)].

(Sangat Lemah) Daripada ‘Ali RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi ﷺ): "Apabila kalian meminum air, maka minumlah ia dengan menghisap dan jangan meminumnya dengan meneguk. Kerana tegukan itu menyebabkan al-Kubad. Iaitu penyakit (organ) hati". [Riwayat al-Daylami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2323].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs