Apabila Baginda mahu masuk ke tempat membuang air

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان إذا دخل الخلاء قال: ((اللهم! إني أعوذ بك من الرجس النجس الخبيث المخبث الشيطان الرجيم، وكان إذا خرج قال: غفرانك وإليك المصير)).

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila Baginda mahu masuk ke tempat membuang air, Baginda membaca: Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kotoran najis yang jelek serta makhluk yang buruk iaitu syaitan yang direjam. Dan apabila Baginda keluar, Baginda membaca: Keampunan-Mu (yang diharapkan) dan kepada-Mu jualah tempat kembali.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1479, hadis nombor 7542. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن بريدة – رضي الله عنه – قال: كان إذا دخل الخلاء قال: ((اللهم! إني أعوذ بك من الرجس النجس الخبيث المخبث الشيطان الرجيم، وكان إذا خرج قال: غفرانك وإليك المصير)). [عد، ((الضعيفة)) (4190)]

(Sangat Lemah)
Daripada Buraidah RA, katanya: Apabila Baginda mahu masuk ke tempat membuang air, Baginda membaca: Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kotoran najis yang jelek serta makhluk yang buruk iaitu syaitan yang direjam. Dan apabila Baginda keluar, Baginda membaca: Keampunan-Mu (yang diharapkan) dan kepada-Mu jualah tempat kembali.
[Riwayat Ibn 'Adi dalam al-Kamil fi al-Du’afa’. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4190]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.