Apabila baginda ﷺ mendengar seruan azan, baginda mengucapkan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان صلى الله عليه وسلم إذا سمع النداء قال: اللهم! رب هذه الدعوة التامة، والصلاة القائمة، صل على محمد عبدك ورسولك، واجعلنا في شفاعته يوم القيامة. قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: من قال هذا عند النداء؛ جعله الله في شفاعتي يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila baginda ﷺ mendengar seruan azan, baginda mengucapkan: “Ya Allah, Tuhan bagi seruan yang sempurna ini dan solat yang didirikan, berselawatlah ke atas Muhammad, hamba-Mu dan rasul-Mu, dan kurniakanlah kami syafaatnya pada hari kiamat.” Rasulullah ﷺ bersabda: “Sesiapa yang mengucapkan ini setelah azan, Allah akan kurniakan dia syafaatku pada hari kiamat.”

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 308, hadis nombor 1623. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي الدرداء – رضي الله عنه -، قال: ((كان صلى الله عليه وسلم إذا سمع النداء قال: اللهم! رب هذه الدعوة التامة، والصلاة القائمة، صل على محمد عبدك ورسولك، واجعلنا في شفاعته يوم القيامة. قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: من قال هذا عند النداء؛ جعله الله في شفاعتي يوم القيامة)). [الطبراني في ((الدعاء))، طس، ((الضعيفة)) (5181)].

(Lemah) Daripada Abu al-Darda’ RA, dia berkata: Apabila baginda ﷺ mendengar seruan azan, baginda mengucapkan: “Ya Allah, Tuhan bagi seruan yang sempurna ini dan solat yang didirikan, berselawatlah ke atas Muhammad, hamba-Mu dan rasul-Mu, dan kurniakanlah kami syafaatnya pada hari kiamat.” Rasulullah ﷺ bersabda: “Sesiapa yang mengucapkan ini setelah azan, Allah akan kurniakan dia syafaatku pada hari kiamat.” [Riwayat al-Tabarani dalam al-Du‘a’ dan al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5181].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.