Apabila Allah menghendaki terhadap seseorang hamba kebaikan; Dia menegurnya di dalam mimpinya

TEKS BAHASA ARAB

إذا أراد الله بعبد خيرا؛ عاتبه في منامه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila Allah menghendaki terhadap seseorang hamba kebaikan; Dia menegurnya di dalam mimpinya.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1991, hadis nombor 9975. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن أنس – رضي الله عنه – مرفوعا: ((إذا أراد الله بعبد خيرا؛ عاتبه في منامه)).
[حل، هب، ((الضعيفة)) (2226)]

(Sangat Lemah) Daripada Anas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Apabila Allah menghendaki terhadap seseorang hamba kebaikan; Dia menegurnya di dalam mimpinya.
[Riwayat Abī Nu‘aym dalam al-Hilyah, dan al-Bayhaqī dalam Syu’ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Dai’fah, no. 2226]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs