Apabila Allah menghendaki kebaikan terhadap seseorang hamba, Dia jadikan perbuatannya dan kemakrufannya pada ahli penjagaan (agama dan amanah)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا أراد الله بعبد خيرا، جعل صنائعه ومعروفه في أهل الحفاظ، وإذا أراد بعبد شرا، نكسه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila Allah menghendaki kebaikan terhadap seseorang hamba, Dia jadikan perbuatannya dan kemakrufannya pada ahli penjagaan (agama dan amanah), dan apabila Dia menghendaki keburukan terhadap seseorang hamba; Dia menterbalikkannya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1991, hadis nombor 9972. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن جابر – رضي الله عنه- مرفوعا: ((إذا أراد الله بعبد خيرا، جعل صنائعه ومعروفه في أهل الحفاظ، وإذا أراد بعبد شرا، نكسه)).
[فر، ((الضعيفة)) (2222)]

(Lemah) Daripada Jabir RA, secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): “Apabila Allah menghendaki kebaikan terhadap seseorang hamba, Dia jadikan perbuatannya dan kemakrufannya pada ahli penjagaan (agama dan amanah), dan apabila Dia menghendaki keburukan terhadap seseorang hamba; Dia menterbalikkannya”.
[Riwayat al-Dailami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2222].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.