Tidak hutang sedekah ke atasmu untukku, lalu dia membakar buku catatan (hutangnya)

TEKS BAHASA ARAB

إن أول الناس يستظل في ظل الله يوم القيامة لرجل ينظر معسرا حتى يجد شيئا، أو تصدق عليه بما يطلبه؛ يقول: مالي عليك صدقة ابتغاء وجه الله، ويحرق صحيفته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya manusia pertama yang akan bernaung dibawah naungan Allah pada hari kiamat adalah seorang lelaki yang melihat orang yang susah sehingga dia mendapatkan sesuatu untuk diberikan atau dia memberi sedekah untuk memenuhi apa yang diminta oleh orang tersebut. Dia berkata: Tidak hutang sedekah ke atasmu untukku, lalu dia membakar buku catatan (hutangnya).

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 717, hadis nombor 3661. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا التمام)
عن أبي اليسر رضي الله عنه، قال: أشهد على رسول الله صلى الله عليه وسلم لسمعته يقول: إن أول الناس يستظل في ظل الله يوم القيامة لرجل ينظر معسرا حتى يجد شيئا، أو تصدق عليه بما يطلبه؛ يقول: مالي عليك صدقة ابتغاء وجه الله، ويحرق صحيفته.
[طب، ((الضعيفة)) (6917)]

(Munkar dengan lafaz lengkap ini)
Daripada Abi al-Yusr RA berkata: Aku bersaksi ke atas Rasulullah SAW bahawa aku mendengarnya bersabda: Sesungguhnya manusia pertama yang akan bernaung dibawah naungan Allah pada hari kiamat adalah seorang lelaki yang melihat orang yang susah sehingga dia mendapatkan sesuatu untuk diberikan atau dia memberi sedekah untuk memenuhi apa yang diminta oleh orang tersebut. Dia berkata: Tidak hutang sedekah ke atasmu untukku, lalu dia membakar buku catatan (hutangnya).
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6917]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs