Antara kemuliaanku adalah aku dilahirkan dalam keadaan sudah berkhitan

TEKS BAHASA ARAB

من كرامتي أني ولدت مختونا، ولم ير أحد سوأتي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Antara kemuliaanku adalah aku dilahirkan dalam keadaan sudah berkhitan dan tidak ada sesiapapun yang pernah melihat auratku.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1222, hadis nombor 6227. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عن أنس رضي الله عنه، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: من كرامتي أني ولدت مختونا، ولم ير أحد سوأتي.
[طص، طس، خط، ابن الجوزي في ((العلل))، ابن عساكر، ((الضعيفة)) (6270)].

(Munkar)
Daripada Anas RA, katanya: Rasulullah SAW bersabda: Antara kemuliaanku adalah aku dilahirkan dalam keadaan sudah berkhitan dan tidak ada sesiapapun yang pernah melihat auratku.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Saghir, al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Awsat, al-Khatib al-Baghdadi, Ibn al-Jawzi dalam al-'Ilal, Ibn 'Asakir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6270].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs