Antara amalan kebiasaan para rasul adalah: kesabaran, dan mempunyai sifat malu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من سنن المرسلين: الحلم، والحياء، والحجامة، والتعطر، وكثرة الأزواج.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Antara amalan kebiasaan para rasul adalah: kesabaran, dan mempunyai sifat malu, dan berbekam, memakai wangi-wangian dan memperbanyak isteri (mempunyai isteri yang ramai).

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1180, hadis nombor 5980. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن عباس – رضي الله عنهما – مرفوعا: ((من سنن المرسلين: الحلم، والحياء، والحجامة، والتعطر، وكثرة الأزواج)). [عد، هب، ((الضعيفة)) (4523)]

(Lemah)
Daripada Ibn ‘Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW), telah berkata: Antara amalan kebiasaan para rasul adalah: kesabaran, dan mempunyai sifat malu, dan berbekam, memakai wangi-wangian dan memperbanyak isteri (mempunyai isteri yang ramai).
[Riwayat Ibn ‘Adi dalam al-Kamil fi al-Du’afa, dan al-Bayhaqi dalam Shu’ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Da’ifah; no. 4523]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.